Η άποψη μας για το βιβλίο “Αμάραντοι λεμονανθοί” της Χαράς Παπαελευθερίου – Μπαρδώση


“Αμάραντοι λεμονανθοί”
Χαράς Παπαελευθερίου – Μπαρδώση
Ημ. Έκδοσης: 10/2017
ISBN: 978-618-5284-29-9
Σελίδες: 448
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός


Ένα δυνατό χαστούκι στο μάγουλο της Αγγελικής από τον σύζυγο της και μια έκρηξη από τη πλευρά του γεννώντας πολλά ερωτήματα στον αναγνώστη για την αντίδραση αυτή. 



Αρχίζει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στα παιδικά χρόνια της Αγγελικής, το 1923, όπου ζει με τους γονείς στον Πόρο τον καπετάν - Μανόλη, την κυρά - Λένη και την αδερφή της, την Αναστασία.

Μπαίνοντας στο σπίτι ο καπετάν - Μανόλης ξεκινά μια συζήτηση ξεκινά για τα νέα των ημερών, ότι περιμένουν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και ότι πρέπει να βοηθήσουν.
Για την οικογένεια τους, δεν είναι σπάνιο να βοηθούν τον συνάνθρωπο τους, οπότε ήταν εύκολο να παρθεί η απόφαση να φιλοξενήσουν μια οικογένεια μικρασιατών μέχρι να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. 

Η μικρή Αγγελική συνεννοήθηκε με τον μπαμπά της να δώσει ένα μυγδαλωτό σε ένα παιδάκι όταν πάνε στο λιμάνι μαζί τη μητέρα της. Έχοντας το μυγδαλωτό στα χέρια της χώνεται μέσα στον κόσμο και ξεχωρίζει ένα συνομήλικο της αγόρι, τον Βασίλη. Τρέχει κοντά του και του δίνει το γλυκό για το καλωσόρισμα. Αυτό το γλυκό ήταν η αρχή ώστε τα δυο παιδιά να γίνουν αχώριστα αλλά και οι οικογένειες τους.

Τα δυο παιδιά όσο μεγαλώνουν τόσο περισσότερο δένονται, μοιράζονται τις ανησυχίες τους, τις ελπίδες τους και τελικά αγαπιούνται.
Και εκεί που αναμένουμε να κυλίσει η αγάπη τους ομαλά, ο Βασίλης θα πρέπει να φύγει για τη Μασσαλία. Η Αγγελική νιώθει να γκρεμίζεται ο κόσμος της και δεν θα είναι η πρώτη φορά γιατί οι δυσκολίες που θα συναντήσει δεν θα είναι απ' αυτές που λύνονται με μια εξίσωσή που δίνει και άμεσο αποτέλεσμα.

Η Αγγελική, είναι ένα πρόσωπο που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δικό της ξεριζωμό από τον Πόρο, με τα έθιμα και τα πρέπει, με τη κακία του κόσμου, το κουτσομπολιό και την ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Είναι ένα κορίτσι που οι δύσκολες καταστάσεις που εμφανίστηκαν στο δρόμο της τη μετέτρεψαν σε γυναίκα πριν την ώρα της αλλά είναι αποφασισμένη να τηρήσει τα πιστεύω της, να κρατήσει κοντά της τους ανθρώπους που αγαπά χωρίς όρια και να τιμά την φιλία παρόλες τις ενστάσεις που έχει από γνωστούς της.

Η γραφή της Κας Παπαελευθερίου – Μπαρδώση είναι γρήγορη, λιτή και επενδύει στα συναισθήματα χωρίς όμως να ωραιοποιεί καταστάσεις και δυσκολίες εκείνης της εποχής.

Προσπαθεί να μας θυμίζει παρόλες τις δυσκολίες που συναντάμε να μην χάνουμε την αισιοδοξία μας και το βασικότερο όλων την ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον που σίγουρα θα έρθει!
Ένα βιβλίο που σίγουρα θα σας συγκινήσει αλλά και θα αγαπήσετε !


Αναστασία Πέρρου®
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου